Thursday, December 31, 2009

TERIMA KASIH YA ALLAH..

setelah lama mendiam diri akhirnya malam akhir tahun 2009,aku mendapat semangat baru utk menulis..genap la setahun umur blog aku ni..tahun 2009 bakal melabuhkan tirainya kurang 3 jam lagi..seperti mana yg kita tahu kalo masuk j tahun baru mesti ada konsert2 di serata dunia utk menyambut tahun baru ini..tp seperti kebiasaannya,aku mmg tak pernah teruja utk menyambutnya..apa yg dpt jika semua berasak2 ke tmpt ramai sebegitu..buang masa ja..ish..tak lemas ka duduk berdiri dgn lautan manusia??aku pun pelik..baik duduk rumah diam2..lg aman..

siang td aku pg uitm pulau pinang..lama dah tak jejak kaki ke fakulti lama ku..huhuu..kenangan gila..masuk j tgkt 6 mmg sgt terasa suasana baru sbb byk sgt perubahan yg dibuat..yer la..kan bertmbh student so bilik lectrr pun perlu la ditmbh..lepak lama gak di bilik putri dan sal..abg bear n arill pun join jugak..kami buat conference..small reunion la ni..hehe..bestnya diorg..dah jd lectrr..tipu la kalo kata aku tak cemburu..ye la..tgk kawan2 suma berjaya kan..tp satu j aku ingat..rezeki kita ALLAH dah tetapkan..ALLAH dah atur semua dgn elok..kalo arini kita rasa kurang bersyukur dan kecewa tak mau berusaha,nnt ALLAH akan tarik balik nikmat yg diberi..walaupun aku masih memegang title jobless skang tp aku sgt bersyukur dgn pemberian ALLAH utk diriku ini..aku kurang dr org lain dr segi ini tp aku lebih dr org lain dr segi itu..begitulah lumrah alam..ALLAH takkan bg semuanya sama pada makhluknya..bosan kot kalo suma sama..betul tak?

ada org kata ingat kursus kulinari ni sng nak dpt keja..bg aku agak mudah nak dpt keja sbb peluang yg ada mmg banyak..tp tak semua kita nak,kita akan dpt serta merta..kalo susah takkan la kawan2 aku yg lain semua dah mendpat tmpt kerja di industri ini..cuma peluang rezeki ku masih belum terbuka..aku bukan menganggap apa yg ALLAH anugerahkan padaku ini satu titik noktah utk aku tidak mendapat kerja di sni..tp byk peluang yg ada dpn mata terpaksa aku tolak dgn baik disebabkan byk aspek yg perlu dipertimbangkan..

insyaALLAH bermulanya tahun 2010 esok,bertukar la diari hidupku yg baru..dan banyak agenda bakal disempurnakan di tahun baru ini..semoga ALLAH sentiasa limpahkan kurniaNYA kepadaku utk terus kuat menghadapi tahun baru ini dgn semangat yg baru..insyaALLAH 11hb ni aku akan memulakan kehidupan ku menjadi org alor star semula..hihi..jdi cucu tersayang mak tok la pasni..maybe keputusan yg aku buat ini byk org akan perkatakan krg sesuai or apa tp aku berazam insyaALLAH peluang akan lebih cerah utk aku di masa hadapan..pedulikan apa org kata..kita tahu apa yg kita buat..tp jgn ignore terus nasihat dan tunjuk ajar dr org yg lebih makan garam dr kita..walaupun hati ni mahu menolak tp kita perlu pertimbangkan sbb kadangkala nasihat itu baik utk kita..

terima kasih ya ALLAH..kerana memberiku peluang seumpama ini utk terus menghirup udara segarmu di dunia yg serba indah ini..terima kasih ya ALLAH kerana sentiasa faham apa yg hambamu perlukan di saat aku bersedih dan berduka..di saat aku bersuka dan bergembira..hanya ENGKAU saja yg tahu apa yg terbuku dihati kecilku ini..sesungguhnya aku insan yg kerdil lg hina ini momohon kepadaMU agar ditetapkan iman dan terus diberi semangat utk terus menghadapi masa hadapan dengan lebih sabar..dan ENGKAU lorongkan aku ke jalan yg ENGKAU redhai ya ALLAH..terima kasih ya ALLAH






Thursday, December 10, 2009

zaffran yg khusyuk..

baguskan zaffran...sgt suka pada khalimah ALLAH..didikan terbaik yg harus dipupuk dr anak sekecil ini..

Wednesday, December 9, 2009

ku gembira kerna ada kamu..


jiwangkan tajuk entry kali ni??hihi...ni bukan entry nak cita pasal kekasih hati ka apa..pasal zaffran si budak comel..saja nak upload video zaffran..khas utk tatapan ammar di korea..tak lupa juga cik ann di ireland..juga cik nabby di india serta semua saudara yg jauh di mata,dekat di hati..

video ni aku amik semasa ondaway balik dr penang ke kelantan..rasa mcm setiap kelaku zaffran nak di'video'kan..geram tgk telatah zaffran yg semakin hari semakin bijak..ada j aksi lucu yg dipamerkan..afifah yg sememangnya rapat dgn zaffran nak turut serta balik ke kelantan..melepas geram nak bermain dgn zaffran..mana taknya,masa raya korban tu,zaffran kurang sehat..asyik nak naik dokong ibunya ja..suma org dia tak mau..padahal punya la ramai inang pengasuh..sian teh..dpt main dgn zaffran tak lama..zaffran tak mau kat org..huhu..

tontonlah video ni jika rindu pada zaffran..ni kira latest nya perangai dia..gelak tawa dia buat kita lupa masalah yang dihadapi..2 minggu di kelantan buat rasa terhibur dgn kelaku si anak kecil ini..gerammm..zaffran dah pandai ajuk ckp org..kalo kita batuk ttp mulut,dia pun akak buat perkara sama..buat olok-olok batuk jugak..aduh..bila tanya,mana lembu?dia akan buat suara lembu mengeruh dgn gaya muka yg cute..comell...

Friday, November 20, 2009

replay the game please..

aku agak emo dgn entry kali ini..walaupun aku ni takde la die hard fan france or ireland tp bila tau gol yg dijaringkan oleh thiery henry ni tipu,itu yg buat aku emosional..terang2 kot henry touch bola tu..tp ref bagi gak gol..yg bestnya disebabkan gol tu la france layak masuk world cup...cuba kalo ireland yg touch bola tu tobat sah2 kena foul dgn ref..adus..

henry pemain veteran kot..takkan dia tak rasa dia touch bola tu..aduh...geram seehhh..tak suka france..minta2 depa kalah world cup..gol tak jujur mesti kalah awai..huhuu...maybe sebelum ni aku takde la anti pada france,tp match rabu lepas buat aku terus nak terminate france dr list group yg terror..what a shame france..


Thursday, November 19, 2009

berusaha pasti BERJAYA

tahniah diucapkan buat semua pelajar yang berjaya mendapat 5A dlm peperiksaan UPSR yg diumumkan siang tadi..

Alhamdulillah..hari ini aku terima dua khabar gembira dari ahli keluarga sebelah abu..tahniah kepada Suhail Badruddin (anak pakcik Bad) dan Farah Illya Zubair (anak pak njang zubair) yang berjaya mendapat keputusan cemerlang 5A dlm peperiksaan UPSR mereka..

mereka telah kekalkan tradisi kejayaan cucu-cucu wan dan mak tok seperti sebelumnya..pasti malam ni tidur smbil tersenyum gembira..kenangan terindah pasti utk mereka berdua..

makcik Nad tentunya gembira bila mengetahui bila suhail berjaya cemerlang seperti abang2nya..mesti sakit yang dihadapi terasa hilang sedikit bila keputusan UPSR diumumkan..aku msg pada mak cik ucapkan tahniah..ini msg balasan yg aku terima dari mak cik..semoga ia menjadi petunjuk untuk kita di masa hadapan.insyaALLAh..

"Alhamdulillah.semoga kita menjadi hamba yg bersyukur.bila diberi nikmat,semakin ringan nak solat, sedekah, tolong orang lain mahupun menutup aurat"

sgt tersentuh mesej itu..ada kata2 yg tersembunyi disebalik mesej itu utk kita tidak terus alpa pada ALLAH YANG MAHA MEMBERI..kadang2 kita sering lupa untuk mengucapkan terima kasih kepada ALLAH..walhal ALLAH yang sentiasa melimpahkan kita dgn nikmat BERJAYA itu..

kepada yg tidak mendapat 5A,jgn putus asa.peluang masih ada utk peperiksaan yg seterusnya di masa hadapan.apa yg penting ada semangat utk terus berusaha dlm bidang akademik dan pastikan akhlak sentiasa baik dan terjaga..restu ibu dan ayah yang paling utama..amin


wajah2 ceria pemegang 5A UPSR 2009

FARAH ILLYA ZUBAIR

SUHAIL BADRUDDIN

hujung tahun ni bakal kita terima lagi berita dr calon-calon PMR..Nu`man Badruddin dan Fawwaz Harery..semoga kejayan milik anda berdua..sama-sama kita doa supaya sejarah terindah tercatat lagi dalam famili kita..amin..

Tuesday, November 17, 2009

Banjir oh banjir..

bila sebut j pasal banjir,semua akan risaukan rumah mak tok di titi gajah...boleh dikatakan saban tahun pasti masalah ini akan timbul...seperti pengalaman aku setiap tahun,tahun ni perkara yg sama berulang..malam ahad,8hb 11,hujan turun mencurah2..kami di bertam asyik terpikirkan umah mak tok..kalo naik air ni kena blk nak tlg mak tok angkat barang..sapa j yg ada kecuali pak cik dan tentera2nya..mak tok kata sungai belakang rumah dah tinggi dan longkang tepi umah pun tunggu masa nak naik ke kaki lima..kami yg jauh hanya dpt berdoa supaya air tak masuk dlm rumah..

9hb 11 2009
umi kejut seawal jam 6am,suh siap2 nak blk titi gajah..air dah mula masuk di gigi pintu..nasib smlm pak cik dah angkut sofa dan peti ais atas umah..kalo tak,lagi teruk la jugak..kesian kat mak tok dan wan.. aku agak mengantuk pagi tu sbb smlm tido lewat..kes chat dgn kak ayu..byk bnda dibincangkan dgn kak ayu..tu yg boleh bersengkang mata smpai lewat malam..takpa..ilmu yg dpt sgt berbaloi..selalu org kata chatting ni buang masa tp kita empunya diri yg patut menilai baik buruknya..kalo chatting tp dpt belajar ilmu2 di dunia ni tak salah..ok..berbalik pada kisah banjir ni..sepanjang perjalanan hujan mencurah2..langit gelap menunjukkan cuaca di alor star kurang baik..tika tiba ja di titi gajah,kak cik eroh dan adik2nya dok kat batas tgh sembang2..ya la..air dah penuh dan masuk dlm rumah,kena stay kat luar j la..masa smpi tu air tak tinggi sgt mcm tahun2 dl..takat buku lali..walaupun sedikit tp masuk umah jugak la..pak cik dan tentera2nya dah ada kat umah mak tok..nsb ada ramai tentera pak cik,kalo tak jenuh jugak la..

smbil2 dok angkut brg tu seperti biasa bergambar dahulu..hihi..mcm tak tau kan..family model suma..yg cameramannya..yg modelnya..yg interframenya..mcm2 la..yg penting,kita happy sokmo..anak2 pakcik smbil angkat brg smp main air..ziyad dan usamah siap slide atas lantai..mcm dlm swimming pool gitu..kalo ikut kotor tu mmg la..tp dah bdk2 kan..apa depa kisah..yg bestnya makan tghri pun meja mmg sempoi..tak pnh di buat org..katil wan dah jadi meja makan utama tengahari tu..walaupun lauknya simple..ikan goreng..pindang..gulai ikan..sayur..tp sgt sedap..wan yg jarang tmbh pun siap nak minta tmbh..huhu..sedapkah??atau suma lapaq sbb sejuk main air..cuba anda bygkan kami mkn smbil kaki berendam air bah..hahaha..mcm kat air terjunkan..best oo..sejuk..(ayat bg org bangi n kulim jeles)...hihi..

lps j makan kami siap2 bersihkan diri utk solat..mmg la lecehkan..nak amik wuduk rasa tak suci sbb dlm blk air pun ada air bah tp apa boleh buat..kita jgn rasa was-was sbb air ni bukan najis..dan banjir jugak ALLAH yg kurniakan..takde sbb nak tinggal solat walaupun air tu kotor ka apa ka..suma tu alasan semata2..nnt kat akhirat ALLAH takde alasan nak hukum sapa yg tinggal solat..

lps solat zohor,suma dah terkulai layu..aku yg sememangnya ngantuk,tmbh lagi dgn sejuk2 air bah ni lagi syok la tdoq.tunggu lagi kan...dgn empuk sofa mak tok dan angin dr kipas buat tdoq bertmbh nyenyak..sofwan,ziyad,usamah dan suhail lena siap berdengkur lgi..punya la letih..

mlm tu air ttp sama..makin naik..dah risau2..jgn la teruk lagi esok..kesian kat wan n mak tok..wan kaki dah mengelupas sbb kulit tak tahan berendam lama2..kesian..mesti wan sejuk cuma tak ckp..mlm tu tgk tv pun dlm keadaan kaki terendam..fuh..sejuk oo..kna angkat kaki ltk atas kerusi..ganas gitu..kalo tak banjir mana boleh nak angkat2 kaki atas kerusi..kena sopan gitu..hahha..tdo mlm tu dlm kelam kabut..nyamuk byk oo..mau kena serang kalo pakai ubat nyamuk ja..nyamuk mengamuk sbb sarangnya musnah dek banjir..hihi..kesian ko nyamuk..

zzzzz....

day 2
10hb 11 2009

subuh tu umi kata air dah surut skit..alhamdulillah..kalo cpt surut maknanya kena cuci arini jugak..bgs la..kalo lama2 lagi kesian kat mak tok..mak lang nak ajak mak tok stay kat kulim tp mana la mak tok mau..dok jauh dr rumah nnt asyik tingat umah ja..air masuk ka apa ka..tp tggl mak tok n wan berdua pun rasa tak sedap hati jugak..takdak sapa nak tlg2..umi bwk mak tok p cari ikan pg tu..stock utk seminggu..kul 10am pak cik n tentera dah smpai..edisi nak membersihkan rumah mak tok..aku dah siap p amik tolak air dlm stor..kami mulakan operasi dr bilik k bilik..then ruang tamu..dapur..dan luar umah..mmg best..umi dan mak tok dok dapur ja siapkan makanan utk pekerja tak bergaji ni..hihi..upah makan sudah..tak yah nak duit2...time membersih ni ada lagi masa nak amik gmbr..bukan hanya utk simpanan kami tp khas utk tatapan suma ahli keluarga yg jauh di mata dan dkt di hati..

ni ada koleksi sebelum dan selepas banjir..tgk la betapa bestnya kami main air bah dia titi gajah...

9/11/2009
Day 1
usamah berenang tak ingat dunia..

ziyad dgn aksi stuntnya..

beginilah keadaan ni bwh umah..masing2 dah penat angkut barang

semua dah terbongkang kepenatan..gmbr aku tdo j takde..hihi

10/11/2009
Day 2

air dah mula surut..

usamah org lain basuh dlm umah..dia p tarik air tgh2 laman buat apa??tadak keja ka??hahaha



tentera diimport khas dr taman uda

ruang tamu:sebelum..
kerusi yg ada towel merah tu tmpt letak kaki smlmnya..hehehe..
kedudukan katil tu menyerong sbb menghadap kiblat..wan smyang atas katil tu..sadiskan??

ruang tamu:selepas..bersihkan..kilat2 gitu

susun atur di atas rumah..semak takyah ckp la..mmg takleh nak cntik dah..
darurat dimaafkan..kalo ari2 mcm ni mau kena katok..hihi

ruang tamu depan:sebelum(aksi rajin pak cik dan usamah)
yg lain dok tgk amazing race kat axn..haha..culas betoi
tgk atas meja tu ada apa??tmpt longgok tilam..

ruang tamu depan:dah berkilat2..mcm umah baru renovate..
.
bilik mak tok:sebelum..suhail tgh rajin..tough guy la katakan..

bilik mak tok:selepas..angkat katil punya berat..tilam dah berkilo2

dapur:sebelum..kabinet dah kena buka..dapur masak dah ubah posisi..nmpk lebih tinggikan..tmbh batu kat bawah bg tinggi

dapur:selepas..sebersih2nya..


para pekerja yang sgt dedikasi

rajin la kan sumanya..tmbh2 baju merah tu..sgt rajin

pakcik dok bersih celah pasu dan dinding..kotoran degil sgt byk

masing2 dgn tugasnya..see..mak tok at the back..masak tomyam utk anak cucu..bau ja pun dah lapaq tau

all the tough guys..dah boleh harap semuanya..
kalo lagi ramai cucu mak tok blk kan lg meriah..hihi
keadaan di luar rumah..nmpk pisang tanduk tu??tak masak lagi tp tumbang sbb batang dia patah kena air bah..kesian..tak smpt nak masak ranum


suma yg rajin2 belaka..penat membersih..kita tangkap gambar lak..

menu of the day:sup cendawan..tomyam campur..masak asam..ikan goreng..
ulam dan sambal belacan..enakkan??

see..guna polisterin ja..sng cita..mkn dan buang terus..save tmpt nak smpn..
yg paling syok tak yah penat2 nak basuh..hihi



Tuesday, November 3, 2009

EPISOD KEHIDUPAN DI SHAH ALAM '07-09'-EDISI 1

semester july 07-dis 07

pejam celik pejam celik dah 2 tahun aku berjaya menamatkan ijazahku..akhirnya tercapai jugak hajat umi nak aku abiskan ijazah..walaupun dulu mmg berat hati nak smbung lagi..yer la dah 3 tahun berhempas pulas dgn pengajian diploma..ini kan pula nak smbung dgree di shah
alam,terasa tak terdaya lak..tp dgn keazaman dah full of support from abu,ummi,kakak2 dan adik2,aku gagahkan jugak langkahku ke sana..bnda yg sentiasa menjadi motivasi diriku.."orang lain boleh buat,kenapa aku tidak?"..kata2 itu sentiasa bermain dikepalaku bila aku rasa down selama 2 tahun ni..

masih teringat lagi kisah 2 tahun lps, bila dpt j surat dr UiTM Shah Alam,hatiku dah mula berdebar2..dlm fikiran ni bermain..mana aku nak duduk?mcm mana tmpt baru di sana?dpt ke aku hadapi dgn jauh dgn family?life hidup sana tinggi?kawan2 di sana mesti tak sama dgn di UiTM Permatang Pauh..environemnt nya..emm..mcm2
la dlm kepala ni..masa tu mmg suma kawan2 yg dpt aku hubungi..suma tanya.."nnt kita nak stay mana?katanya diorg tak kasi penginapan"..mmg susah la..dah la tmpt baru.takkan nak dok umah sewa..nak cr mana?tmpt
pun tak tau...em..akhirnya dgn bantuan dr kawan abu iaitu Puan Zarina(lecturer mekanikal) yg kebetulan menjadi Resident Staff di Kolej Mawar,aku dpt la tmpt di Kolej Seroja..Kolej seroja yg bersebelahan dgn Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan..p kelas jalan kaki je..hihi..best..

boleh dikatakan setengah dr kwn2 ku semasa diploma melanjutkan pengajian mereka ke peringkat ijazah ni..ada jugak yg ambil keputusan nak bekerja..so,bab nak kenal kwn tu tak kisah sgt sbb ramai yg dah knl..masa masuk j dftr kat kolej seroja tu mmg rasa sgt sunyi..rasa lonely jauh dr abu ummi..yer la..aku kan dr sek ren sampai la sek men suma sek dekat dgn rumah..bila masuk diploma pun dekat jugak dgn rumah..bukan takat dgn rumah tp dkt dgn ofis abu..hihi..ari2 boleh p melawat kalo ada hal..or kalo brg tertinggal ka apa,just call umi n suh abu bw p pejabat..dl abu siap kata..''hai..abu ni dah jd posmen karat ka?"..hihi..nak rasa susah tu skit la berbanding dok shah alam..dgn transportnya..kena buat serba serbi sendiri tanpa bergantung dgn abu umii semata2..





inilah kak ayu..yg banyak turunkan ilmu dan berkongsi kisah hidup dia dgnku..sgt berguna ilmu itu..ni dkt loading bay kolej seroja..malam nak p dinner..









msa di seroja tu aku minta ihsan abu suh bg 1 lg tmpt pada kawan ku,azian..kebetulan mmg baik dgn yan time tu..nsb org kolej tu bg..alhamdulillah syukur..ada gak teman nak berborak kalo roomate lain tak best..org 1st yg aku kenal ialah kak ayu...aku yg mula tegur dia..1st tgk muka kak ayu mcm dlm kesedihan..nak tegur pun takut..mb dia sedih kot berjauhan dgn family..aku pun sama kak..dok sembang2 tanya la org mana suma..tgk2 kak ayu org tokai,kedah..emm..bleh jd geng ni..dah jumpa goo..hihi..mula la rapat dgn kak ayu..rupa2nya kak ayu ni dah berkahwin dan punya anak sorg dah.aduh..siannya anak
dia,haikal...baru setahun umurnya dah kena berjauhan dgn mama..patut la kak ayu nmpk sedih ja..sapa tak sedihkan..

bermula dr situ la aku rapat dgn kak ayu..ke mana aku pg mesti bersama dia..dr kak ayu la aku dpt masuk kelab SHOCAM(school of hotel and catering managemant)..aku yg dah biasa aktif sejak sekolah lagi mmg tak reti nak dok diam..apa salahnya aku mencuba bnda baru di shah alam ni..kalo kita dpt bzkan diri dgn perkara yg berfaedah takkan terasa kesunyian..nak masuk apa kelab pun masuk la tp kena pandai bawak diri..jgn terlalu ikutkan kawan2 smpai terlampau batasnya..itu prinsip hidup aku..1st program yg aku handle dgn kak ayu ialah Rewang Bubur Lambuk..masa ni time puasa..kami jemput semu
a lecturer dan masak bubur lambuk beramai2 dan edarkan pada student..emm..sgt mendpt sambutan..hai..bnda free kan..hihi..keduanya program Majlis Pra Graduan utk pelajar semester akhir..kak ayu bg jawatan penolong setiausaha pada aku..adoi..mcm berat j jawatan tu..aku budak baru belajar kot..kak ayu kata takpa..dia akan guide skit2..alhamdulillah aku boleh handle suma ni..mmg bila dah organize 1-1 event kita akan lalui suka dan peritnya nak buat program tu..rasa suka bila sumanya dah tamat dan berjaya kendal
ikan dgn baik..dan peritnya bila dlm proses nak hadapi bnda tu..mcm2 perasaan rasa that time..takut la..tak confident la..ada ka org nak join etc..tp alhamdulillah bila dah selesai suma kdg2 akan terasa puas hati kerana kita salah seorg dr komiti yg menjayakannya..tmbh2 lagi dpt pujian 'welldone' dr para pensyarah..sumanya atas tunjuk ajar para senior..tq kak ayu,kak nad,kak bee,kak ess,edith,putri dan suma rakan SHOCAM..


barisan para pensyarah uitm penang..jumpa masa culinaire 07 di KLCC
dr kiri:en amin,en johan..en kamarul hasni

ini bab belajar pulak..bila masuk j kelas,ada 3 group yg berbeza..dr diploma uitm dungun,diploma shah alam dan diploma penang..aku of cos la dah rasa selesa sbb group dr penang dah kalahkan group yg lain..hihi..boleh dikatakan setgh kelas aku ialah dr penang..tak rasa takut sgt ditempat baru..kwn2 suma dah knal sgt..ada gak senior aku masa diploma masuk group dgree yg sama..abg bear,iqbal,bai,kak zureen,gonch..hari 1st kelas pun dah riuh sekampung..boleh byg la macam mana punya 2 tahun pengajian..time tu dah tak rasa risau lagi sbb apa2 hal dan masalah yg timbul kita ada kwn2 yg sedia membantu..bukan tak mau minta tlg pada org lain tp baik kita minta tlg pada org yg sudah lama kenal..lagi rasa confident..


lecturer di shah alam tak sama dgn lecturer di penang...penang tu semua lecturernya sempoi2..rapat dgn student..kat shah alam ni a bit different..mb environmentnya lain dan studentnya sgt ramai buat para lecturer tak kenal student2 nya..kat penang suma lecturer kenal kita..siap boleh jd rakan kamcing lagi..hihi..kat shah alam sumanya senior lecturer,lain la skit dr lecturer2 muda ni..jiwa muda org kata..hihi..tp macam mana gaya lecturernya pun yang penting ilmu yg disampaikan berkesan utk kami para penuntut..aku belajar dgn lebih dalam lagi..dl masa pastry just bljr basci2 j tp dgree ni explore abis-abisan..kalo wikend yg sepatutnya cuti pun kami gagahkan kaki panjat bukit nak ke menara(fakulti hot cat lama)..punya nak siapkan project..buat choc box,pastillage etc..byk yg kami belajar..ilmu bakar membakar kek ni tak terkira la byknya..buku tu dah berkoran2 aku beli buat rujukan..tak kira lg dgn buku yg pnjm dr library..di shah alam ni kemudahan dr segi buku sgt byk..tak salah abu penah kata library shah alam ni penah dpt anugerah..tak ingat la pulak anugerah apa..anugerah buku terbanyak kot..hahha..


antara produk yang kami hasilkan

petit size product:fruit tarlet,slice of cakes

pastillage project:under the sea
combination of icing sugar and egg white..punya la ssh nak buat bentuk2 ni..
tp hasilnya sgt puas hati

final exam:with all the group members..bersama hasil seni masing2

chocolate box paling creative la kot..rasa cam buruk ja..hhaha..

berbuka puasa di rumah lecturer food service,prof madya datin azizan mohd jan

semester pertama di shah alam byk mengajar aku berdikari..nak balik bukan boleh balik tiap2 minggu mcm di penang dl..kena byk bersabar..tahan dgn dugaan yg dtg bertimpa2..suma itu mengajar kita erti hidup yg sebenar..

Wednesday, October 14, 2009

yeahh..suasana baru..

dah seminggu dok mengemas umah..memandangkan aku nak dok lama kat umah, aku ajak la ummi ubah kedudukan rak2 yg ada dlm blk aku tu..bukan tak bg letak tp byk sgt smpai ruang yg ada ciput sgt..rak2 tu dah berkubang lama dlm blk aku sejak 3 tahun lps..masa kakak nak kawen..kakak pun dah ada anak tp blk aku takde perubahan..so,aku dah plan awal2 ngan ummi nak ubah rak tu..

keje ni mmg best sbb boleh mengubah kondisi bilik kecilku..hihi..best..ada la ruang skit..kalo kak ngah blk takdak la nak bersempit2 kat bwh tu..nak lalu pun ssh..keje ni mengambil masa rasanya dlm 4-5 hari la jugak..lama tau..bukan sng nak bermain dgn buku2 dan juga habuk2..penat tak kira lagi..bukan melibatkan blk aku ja tp blk bwh dan ruang dpn tangga..nak ubah itu dan ini..buku dan majalah mmg beribu-ribu..mmg la pnt tp dah siap mmg puas hati...ubah kedudukan ini bagus juga sbb dpt la suasana yg baru..nak upgrade apa yg patut..dl masa belajar tak smpat nak buat suma ni..blk hjg mnggu ja..apa ja yg dpt buat..kesempatan yg ada ni aku dan umi pun memulakan pengubahsuaian..amboi..dah jd interior designer la plak..ada bakat ke??hahha..bakat terpendam..

byk la buku,artikel dan kertas2 yg menjadi mangsa pembuangan kami..berplastik2..mesti jiran sblh heran..depa ni nak pindah ka??hahha..kalo nk pk kan kesian dan syg, mmg tak buang la..tp dr dok sj dan menyakitkan mata yg melihat,baik buang..pejam j mata..tgh2 mengemas tu byk la jumpa rahsia2 peribadi..yg kakak punya la..kak ngah la..abg la..syamil pun ada..hahha..lawak r..kantoi sumanya...lang n ummi ja tau..kami punya la gelak sakan bila jumpa bnda2 ni..

gmbr2 lama pun byk..kembalikan nostalgia lama..suma gmbr kami masukkan dlm kotak..punya la byk smpai boleh 2 kotak..haish..nak buat camna,suma ahli keluarga kaki gmbr..hihi..nsb la skang ni zaman camera digital..kalo tak lagi beribu2 la gmbr nak dicuci dan membanjiri rumah kami..cuma abu kena spend duit beli hard disk ja nak tampung gmbr yg byk tu..kenangan punya pasai,apa pun sanggup buat...

bilik dah siap kemas mmg nmpk luas..sapa nak guling2 atas lantai tu mmg boleh sgt..sukanya..kipas yg dah dilap pun jd laju mcm helikopter..nsb tak terbang ja..hahaha..sapa yg tak sbr2 nak tgk suasana baru ni cepat2 la blk ke bertam ye..hihihi..

Saturday, October 10, 2009

unpredictable menu for dinner :'(

td ondaway balik dr titi gajah mmg plan nak mkn kat luar..aku tak kisah nak mkn kat mana sbb perut dah lapaq sgt dah..pastu singgah kat sg petani,umi nak mkn soto..ada 1 kedai ni yg sedap soto dia tp tutup la plak..mb dia ada tempahan buat soto utk open house kot..hahha..pandai je buat cerita..emm..so kami pun bertukar haluan ke kedai lain tepi jalan tu..then ada la 1 kedai ni takde org n nmpk cam cantik je kedai nya..aku dah tahan lapar ni terima j la makan kat mana2,janji nasi..

1st impression masuk tu bdk tu dtg nak amik order..dia mai2 buat diam ja..kot la nak introduce apa2 menu yg menarik ka..then abu tanya la nak minta order air ka mkn?kang dia pening lak kalo btau mkn dl padahal dia nak tau air..pastu dgn slumbernya dia jwb..kat sini suma ada..pakcik nak mkn apa??uik..mcm hampeh la jugak soalannya..kalo aku order smoke duck with shallot sauce ada ka??hahaha..westernized skit..pastu abu buat muka cam tak puas hati..then order la apa nak mkn..abu amik nasi goreng cina..umi mkn char ho fan..harith nasi pattaya dan aku mkn byk skit..lapaqnya pasai..nasi putih..sup campur n telur dadar..

tggu agak lama la jugak..dah smpai tu sudu takdak..ish..geram ni..pusing belakang tgk sudu kat blkng..bad service la depa ni..amik la bg kat kami..baru la nmpk pleasant skit..then aku mkn sup dia..emm..tak best..tgk sup j pun dah tau tak sdp..ada lak instead of sup campur dah jd sup sayur sawi..aduh..veryyyy dissappointed..mkn j la dah lapar..ayam ada la 2 ketul..tu pun ciput..aaarghh..tak mcm yg aku hrpkan..sup campur mesti ada mcm2..ni ada sawi lembik..ayam 2 ketul..carrot n baby corn..pastu telur dadar tak mai lak tu..kena lak aku bgn p tanya..pastu baru nak buat..adoyaii..sabar j la..

aku mkn j la dr dok tahan perut..hentam ja..tak puas hati ni..pastu abu mkn cili jeruk dia..abu kata lori garam terbalik dlm tu..masin tahap apa ntah..then tgh2 mkn tu ada la org yg pass by tepi kami ni..suma isap rokok..pastu abu kata,"rasanya dlm dunia ni,kita j kot tak isap org..suma yg lalu,suma isap rokok.."..aku n harith diam ja..family aku mmg anti pada rokok..bau dia buat tak tahan la..yg bestnya..baru j abu lps ckp pasal rokok tu..tgk org kedai tu dok sblh meja kami,bw kuar rokok then merokok tepi kami..aduh..lg frust..dah la mkn tak sdp pastu dpt asap rokok lak...aku cpt2 abih kan sup sayur SAWI tu..then trus bgn..sawi mmg tak mkn la..dah la lembik..aduh..hilang suma nutrient..tak mkn aku..dgn hjg batang tak buang..pantang weh..camna melayu nak maju ni kalo buka kedai camni..

umi dah tak tahan bau rokok tu..umi kata,"nak tggu for another minute pun dah tak snggup"..dah la kira duit pun lmbt..pastu ms nak bg duit tu tgk tgn kiri dia dok pegang rokok lg..haii..tak mau lps langsung rokok tu..cuba la hormat skit customer..emm..msuk keta ja terus ngutuk kedai tu..abu kata..Rasulullah tak bg mengutuk makanan tp kita bukan nak kutuk makanan tu tp the way they served to us tak proper la..mknan tu tak salah pun..emm..CAMNA LA DEPA NAK MAJU???haii..tolong la pada sapa yg nak buka gerai or kedai yg prepare food for customer,sila la buat research dl pasal service,food,cleanliness..bukan takat nak amik untung ja...suma tu main peranan kalo nak maju dan attract org..kang aku buka food law nye subjek kang tak abih entry ni..hahha..kalo nak harapkan regular customer nak p selalu mmg kami dah banned kedai tu..tak puas hati..nsb kat umah,mak cik marina ada bg kueh teow tom yam..dpt la bls blk..abu mkn kot..aku dah takde selera..buka tenet terus tulis entry ni..tak puas hati ni..huhuhu..geram suma ada..nsb skang dah cool..perut dah lapar blk..kena turun p cr apa2 la jwbnya..adus..sadis ja..

Tuesday, October 6, 2009

minggu emosi

hari terakhir berkhidmat sebagai staf di Arisya Home Bakery

minggu ni merupakan minggu bermain dgn perasaan..perasaan gembira sbb boleh dok umah tak yah p keja..boleh setelkan hal umah yg dah lama tergendala.nak relax2 la pulak slps hampir 5 bulan bekerja..kalau tak kerana konvo hujung bulan ni rasanya tak benti lagi kot..bukan benti sbb nak konvo tp nak minta cuti yg lama masa konvo tu agak sukar la sbb kedai pun tak ckp staf..kalo aku cuti seminggu,sian lak staf lain tak leh cuti..jalan yg terbaik,aku benti j..hihi..nanti nak keje mana kena pikir lak..takpe..skang masa cuti,relax dl ya..smbil2 bleh cr keje apa yg sesuai dgn jiwaku ini..

saat terakhir bersama nabilah sebelum bertolak ke KL

perasaan sedih jugak melanda apabila nabilah (sepupu rapatku),akan berangkat meninggalkan bumi Malaysia mengikut jejak langkah kakak dan sepupu nya yg lain..flight bertolak ke destinasinya iaitu India pada rabu(7hb oct 09)..pasni kawan ngan shah rukh khan la..hihi..alhamdulillah berkat doa semua pihak, seorg lagi saudaraku akan menuntut di luar negara..2 hari bersama nabilah (isnin dan selasa) buat aku rasa cepat j masa bergerak..tgk dia nmpk cool..bila aku kata,"pi sana nnt jgn nangis tau..kuatkan semangat..kalo nangis camna nak jd doktor"..dia seperti biasa,senyum ja..n kata,"tak la..cool j"

walaupun hajat hati nak j antar dia smpai ke klia tp atas sebab tak ckp kapasiti kereta utk pg sana,so tak leh nak ikut..takpe..nnt tgk gmbr dr afifah j la..tp yg bestnya bila ym ngan afifah smlm dia kata.."kak lang tau dak..tok wan tak jd p kl smlm"..aiseh..ruginya..nak p jugak..tapi takpe la..Allah dah takdir aku tak pg, benda tu takkan jd jugak..setakat hantar dia di kulim sudah ckp rasa gembira..berkali2 aku bersalam dan peluk dgn nabilah..sapa tak sedih..makin berkurang la geng kami di titi gajah..dl kami ber'enam'(kakak,kak ngah,aku,raihan,nawal,nabilah)...suma ni teman gosip..tp skang tggl la ber'tiga'..kakak dah kawen so komitmen kat family dia lgi utama..raihan kat ireland..skang nabilah lak kat
India..walaupun kami berpisah jauh tp di sudut hati ni tak pernah terlupa..internet selalu menghubungkan kami..

mcm abu pesan pada nabilah mlm ahad lps..abu kata,"zaman sekarang tak sama ngan zaman Ngah belajar kat England dulu.internet cukup lengkap..suma kemudahan ada.tinggal nak p belajar ja..dl kalo Ngah nak antar surat kat mak tok,sebulan baru dpt balasannya..sekarang ada internet boleh ym la..skype la..siap bleh dgr suara lgi secara free..dl kalo nak ckp ngan mak tok, seminit charge smpai rm15..mmg cost tinggi"..aku yg dgr pun rasa sgt bertuah dpt hidup pada masa sekarang..segala serba serbi lengkap..mcm mana la kehidupan zaman akan dtg??moden tak dpt terjangkau akal rasanya..

apa2 pun utk nabilah yg kini sudah tiba di India:

belajar la rajin2..bukan sng dpt peluang menjejak kaki di negara orang..gunakan peluang yg ada dgn sebaiknya..kami di Malaysia ni sentiasa mendoakan yg terbaik utk nabilah..5 tahun 1/2 lagi akan balik sebagai Dr Nabilah..tunjukkan akhlak yg terbaik semasa di sana..ke mana kita pergi kesemuanya cermin kepada kaum keluarga kita di Malaysia..jgn sng terikut dgn kehidupan yg berbeza dgn kehidupan kita di sini..jgn abaikan solat 5 waktu dan amalan bacaan al-quran jgn dilupakan..sentiasa lah berdoa pada ALLAH,nescaya ALLAH akan permudahkan segala urusan nabilah di sana..kalau ada apa2 masalah or cerita nak kongsi,kak lang sedia luangkan masa dgr cerita nabilah ok..take care sepanjang hidup di sana..nak dkt cr lah kak filah..bak kata pak cik smlm.."cr la ....... kat sana"..hahha..kita 2 je tau..

Saturday, September 5, 2009

panas hati...

entry kali ni mmg aku sgt marah..marah pada org yg tak puasa..kenapa smpai sanggup nak tinggal larangan Allah..ssh sgt ke nak taat pada Allah..Allah dah bg kesenangan pada kita..bg apa yg kita nak tp apa yg Allah nak,kita sedikit pun tak boleh nak ikut..

aku lihat sendiri kejadian ni..dkt tmpt aku keja skang..mmg la kerja di kedai yg buat kek,biskut dan roti..sentiasa berdepan dgn cabaran yg besar..tgk makanan j rasa nak makan tp kalo dapat kawal nafsu tu insyaALLAH bleh abaikan makanan di depan mata..keja mmg la penat..keja apa pun penat tp tak la boleh mudarat posa tu sampai nak berbuka..Rasullullah dulu lagi hebat cabarannya..siap g perang time bulan Ramadhan tp takde la nak buka posa..

aku sgt panas hati sejak seminggu lalu..boleh plak sorg staf laki kat kedai tu ajak staf yg lain berbuka posa sbb diorg penat bekerja..aku ingat diorg memain..rupanya betoi2...terus p dapur masak air dan bancuh air sarsi..aku mmg panas hati tgk diorg buat mcm tu..rasa nak nangis pun ada..diorg ingat puasa di bulan Ramadhan ni memain ka??kalo ganti 1000tahun pun takkan sama kalo tinggal posa 1 hari..aku kesian tgk diorg buat mcm tu..tak ckp tarbiyah ni..aku dan kak is(ex-maahad) ada gak tegur tp diorg buat bodo j..siap kata"relaks arr..nak buat setahun sekali j"..aduh..lg parah hatiku dgr ayat tu..memainkan tuntutan agama Islam..sedih pun ada jd mcm tu..

dtg esoknya pagi2 diorg mai terus p masak air..rajin plak..padahal time bulan tak posa takdak sapa pun rajin nak bancuh air..smpai nak gaduh2 suruh org tu org ni..mai bulan posa pakat rajin lak..apa nak jd dgn depa ni..

ada sekali tu mai keja awai aku sorok jug air yg diorg guna untuk buat perkara terkutuk tu..then diorg dtg cr jug tu tak jumpa..punya la mengamuk..aku buat sengap ja..nak tgk jug tu pon rasa sakit hati..jug tu tak bersalah tp sbb perangai diorg tu terpaksa la aku sorok..lps mrh2 tu ingat diorg tak jd nak buat air..rupanya sanggup p beli jug baru..2 biji diorg tmbh..aku mengucap panjang ja..rasa nak j tepon jabatan agama ja suh mai tgkp depa..dah la tak posa pastu siap p hisap rokok kat belakang kedai..aku rasa mcm bersubahat ja tgk diorg buat mcm tu..diorg tak sedar ka Bumi yg diorg hidup ni hak milik Allah smpai sanggup tak ikut perintah Allah?

makin hari makin teruk..tak hormat langsung pada org yg posa..p beli plak maggi msk time lunch..aku mmg tak tenteram nak p keja ari2 tgk perangai buruk diorg tu..mmg sakit mata,sakit hati suma cukup tp apa bleh buat..aku penah kata"kalo dah tak posa tu jgn la mkn dpn org posa..dia siap jawab"bukan mkn depan hang pun"..punya la kurang ajar..rasa nak j tampar mulut jwb mcm tu..aku tak teringin apa yg dia mkn tu tp perbuatan yg di larang Allah tu dia tak mau ikut..keras pala sgt..depa ni anggap kalo ikut cara hidup Islam ni kolot..itu ini tak leh buat..tak up to date..emm..

td aku tgh buat roti siap pesan.."kak kauthar,esok buat roti lebih skit tau.."..roti lebih tu utk depa..ingat aku nak biar..aku peduli apa depa nak kata apa..aku buat bodo ja..sakit hati ooo..rasa nak menjerit ja..ssh sgt ke nak tahan lapar dan dahaga tu..semayang mmg jauh sekali nak buat..solat jumaat dah byk kali tggl..rasa tak tenteram keja situ..aku ingat nak keja smpai hjg bln 9 ni ja..dok lama2 lagi menyakit hati..

semalam kak is kata depa siap p beli nasi kandar pastu blk mkn kat kedai..perkara yg tak boleh dimaafkan.pastu dok main2 lak cite mcm mana kena seksa dlm kubur..boleh plak depa buat main2 bnda ni..siap gelak2 bila kena seksa..takde lgsg rsa keinsafan dlm diri.aku tak bleh dgr org hina Islam..rasa menyirap j darah ni..

mcm mana aku nak buat utk insafkan depa..tlg la bg idea yg bernas..esok nak p keja lg dan tgk bnda yg sama..tak suka..tak suka..

Wednesday, September 2, 2009

meriahnya Ramadhan 2009~edisi 2~

seawal jam 430am kami dah bgn beramai2 nak bersahur..rajin lak pg ni ye..selalu liat nak bgn..itu la semangat namanya..kami bersahur ayam masak kicap air tgn mak lang..suma pakat pulun makan smpai tak tggl kat maklang..sian mak lang tak sempat nak rasa ayam tu..takpa pahala besar kalo kita sedia lauk utk org berpuasa..emm..pas subuh kononnya nak tdo kumpul tenaga blk..smlm tak leh nak tdoq dan badan mmg letih betoi..guling punya guling tak leh gak tdoq..mak lang plak buka kelas tuisyen awai sgt..angah la ni mcm tak dak masa lain ja..hihi..takpa kami pun dok bg idea kat angah nak buat kerja kursus tu..kuar la abih ilmu geografi aku dulu..rindu lak zaman sek dulu..huhu..dah terlelap sat tetiba dgr hingaq2 kata hidung zaffran berdarah lak..kalut dok panggil kakak smpai kaco suma mimpi indah td..aduh..sabor j la..last2 skali aku bgn p dapur..tgk mak tok ngan ummi dok kacau pulut nak buat ketupat..kami beraya awal tahun ni..org baru nmpk anak bulan ramadhan..kami dah nmpk bulan syawal..hihi..suma gara2 kakak yg tingin nak mkn plus dgn nak jamu org yg tak blk raya tahun ni..takpa dpt la mkn 2 kali ketupat tahun ni..menu yg plan nak buat arini sgt byk..laksa teluk kechai mmg dah konfirm dah sbb mmg dah jd tradisi kami sekeluarga dr dulu smpai skang..suma hantu laksa..smpai pak njang yg dok kl pun terliur nak mkn laksa bila tau kami berbuka dgn laksa..sian pak njang..nt kita mkn naa..

aku yg lama tak balut ketupat, amik kesempatan recall blk zaman 2 tahun lps..mula2 ntah apa2 aku buat..jd ketupat betina..last2 skali jd gak ketupat 'jantan'..ada beza tau ketupat 'jantan' dan 'betina' ni..yg jantan renjong sbb gaya ketupat tu mcm pakai seluar..yg 'betina' mcm pakai skirt..lawak j..lupa lak nak amik gmbr kalo tak bleh kongsi bersama..hihi..aku buat ada la rupa walaupun tak cantik mcm balutan mak tok tp ttp puas hati..smpai mak tok kata"kak lang dah bleh kawen ngan org kuala nerang sbb pandai balut"..alamak..dah bg green light nak kawen ka??hahha..tp kenapa kuala nerang??ulu gak tu..uik..hina ka..tak baik..hihi..

dah abih balut ketupat ummi suh p pasar beli brg2 nak buat karipap dan menu sahur esok..aku pun ajak nawal p cr brg..dah balik tu kami siap2 nak kuar p bershopping lak..puas pusing sentosa tu,dpt la hp baru..hihi..w395..bukan saja nak beli tp keuzuran hp nokia yg ku sayangi itu,terpaksa la beli baru..lps tu p tesco lak cr bhn2 nak buat lasagne lak..ni request dr nawal..nak suh chef lang masak..aku ok ja asal bahan2 suma ada..last destination..laksa telok kechai..menu buka posa dah ada cuma nak sediakan yg side dish ja..

blk tu tgk teh,mak lang dan sepupu yg lain dok bz buat karipap..byk betoi menunya buat mak tok pening pala..sian mak tok..bukan sng nak hingaq mcm ni..dapur yg aku rasa besar tu pun dah jd sempit dgn kewujudan anak cucu wan dan mak tok..yg reti kelim karipap,laju la gerakannya..yg baru nak belajar merangkak la skit..tp apa2 pun suma dpt timba pengalaman baru puasa tahun ni..tahun depan tak tau lagi apa nak jd..aku dok bz dgn lasagna ni..tak la ssh sgt nak buat..buat bechamel sos,isi daging,boil lasagna sheet,grated cheese..dah bleh jd lasagne..mlm tu puas la kami berbuka sbb semua puas hati dgn hidangan yg diidamkan selama ni..emm..kenyang tak terkata..penat mmg penat tp dah dok ramai2 rasa rugi lak kalo tdoq..nnt suma dah blk takkan dpt ulang lg saat manis tu..mlm tu mmg aku colapse r..letih tak terkata..esok nak keja dah..aduh mmg mls gila..bdn still penat..cuti pun tak rehat gak..takpa pas keja bleh tdoq..hihi..mmg kenangan terindah puasa tahun ni..

gembira mmg gembira tp bila terkenangkan mak cik nad mmg sedih..selalu kalo mkn laksa mmg mak cik akan sibuk2 mai tepi nak kongsi laksa semangkuk ngan anak buah dia..apa yg kita mkn suma mak cik nak tumpang sekaki..tp tahun ni tak rasa kehadiran mak cik..penyakit mak cik dah makin teruk..bila mak tok cita j pasal mak cik mesti mengalir air mata..aku sentiasa doakan mak cik semoga sihat suatu hari nnt..aku penah dgr ceramah berbunyi begini.."penyakit yg dtg pada masa kita hidup adalah cara utk kita cuci dosa2 lama kita..akan dikurangkan azab jika kita byk bersabar..ada hikmah disebaliknya dgn apa yg terjadi.."