Tuesday, June 23, 2009

ragam si kecil

cute little zaffran

video

anak2 zaman skang..suma terer IT..

HAPPY ABU'S DAY...

abu yang menjadi pembimbing utk kejayaan kak lang

kami sayang abu

First and foremost im wishing ‘happy ABU’s day’ to my beloved father that we call him ABU..panggilan abu mmg jarang digunakan oleh org lain..selalu panggil ayah,abah,papa,abi,walid,daddy n etc tp utk ayahku,mmg special skit..mana ada org lain panggil ayah diorg dgn panggilan 'abu'..walaupun salah dlm ejaan bahasa arab n cara sebutan sebenarnya adalah abi..tak kisah la salah ka apa ka tp bg kami 7 beradik, abu tetap ayah kami yg tercinta..

abu adalah insan yg paling aku respect dlm hidup (termasuk ummi)..sbb abu insan yg byk mengajar aku erti kehidupan yang sebenar..abu seorg yg tegas dan agak garang orgnya..tingat masa kecik2 dl,disebabkan perangaiku dan kakak dan adikku yg lain agak lasak,selalu la kena pukul..tp pukul bukan sbb benci tp pukul kasih sayang..kalo dibiarkan bertambah melampau anak kecil itu..ada kisah yg aku still ingat smpai skang.abu mmg tegas dgn pendiriannya.kami akan dibenarkan bermain jam 5 atau 6pm..tak bleh awal dr itu..tp mesti pulang ke rumah 6.45pm atau 7pm..kalo lmbt j dr masa itu,jawabnya kena kunci pintu tdo kat luar la mlm itu..sbb itu dr kecik abu dah beli jam kat kami sorg satu to make sure that we're back before that time..tp yg akan menyelamatkan kami ialah ummiku sayang..antara sbb kenapa abu marah blk lewat ialah kul 7pm tu dah hampir dgn waktu maghrib..pertama,masa maghrib mmg tak sesuai kanak2 bermain diluar.kedua,kalo blk lewat nnt semua berebut nak masuk bilik air dan of course la solat maghribnya lewat..abu dr kami kecil2 lg mmg sgt tegas dlm bab2 semayang especiallynya..sbb tu smpai skang kalo masuk j waktu terus nak semayang..bukan sbb paksaan tp sbb dah jadi kebiasaan dr kecil diajar solat itu wajib.amalan solat itu la yg akan dibawa bekal ke akhirat sana.aku tak dpt bygkan kalo abu dan ummi tak ajar kami dr kecil,mesti baloq liat suma..patut la pepatah melayu selalu ada mengatakan "melentur buluh biarlah dr rebungnya"..kami(anak kecil) ini ibarat rebung yg lembut senang dilentur..kalo skang dah capai umur dewasa nak lentur mmg liat la..terima kasih abu kerana sentiasa bersabar dgn kerenah kami 7 org..

kami juga dr kecil mmg dah disuruh selalu ke masjid..yg lelaki terutamanya setiap waktu wajib ke surau atau masjid utk solat berjemaah..yg pompuan takpe semayang kat umah tp setiap ari sabtu(time ni kat taman uda),mesti diajak ke masjid dgr ceramah..kadang2 malas dan adakalanya protes gak sbb aku yg masih kecil tak tau apa ertinya ceramah tu..ustaz tu cita bab org besar bukan nak phm pon..kdg2 dok berceramah,dia buat lawak,org lain gelak..aku gak yg tak gelak sbb tak phm pon lawak dia tu..hahha..skang baru aku realize kenapa abu terapkan kami dgn amalan itu sbb byk faedahnya..alhamdulillah skang kami menetap di kawasan penempatan yg mempunyai masjid yg byk aktivitinya,so kalau ada peluang aku akan ikut ummi pg ke masjid dgr kuliah maghrib dan ceramah di sana..byk ilmu dan pengajaran yg aku dpt dgn mendekat diri dgn majlis ilmu ini..jiwa pon semakin tenang dan hati akan sentiasa berlandaskan dgn hukum syarak yg ditetapkan Islam..terima kasih abu untuk segala pengorbanan abu utk kami semua..

kami 7 beradik dr kecil mmg takut dgn abu..garang tp baik hati..aku ingat lg aku selaku belajar add math n fizik dgn abu..tiap kali belajar msti aku akan nangis..aku kan lmbt phm skit..tak phm mula la abu tinggi suara n aku yg dah sedia jd "ratu air mata" akan nangis sebak depan abu..aduh..malu seh..tp abu mmg cekap abis bab2 matematik n fizik ni..mmg salute tabik spring suma..power...belajar ngan abu mmg paham sbb abu bg contoh yg sng nak gmbrkan benda tu..pnah aku suggest ira(kwn di uitm dia amik course electrical engineering) belajar ngan abu subjek apa ntah..thermo ke apa ntah yg aku tau mcm fizik2 jugak la..lps abu ajar ira,ira kata kat aku.."kauthar,kalo aku tau sng mcm ni dr dulu aku minat sbjek ni.best la belajar ngan ayah ko"..wah..tak ke bangga aku ada org puji ayah aku mcm tu..smpai skang kalo jumpa ira dia mesti sebut pasai belajar ngan abu..bertuah aku jd anak abu..pnah gak aku suggest izzati(adik angkat aku) utk belajar fizik dgn abu..dia pun suka abu ajar walaupun pnah belajar skali ja..siap kata abu ni lawak orgnya dan dia sgt paham apa yg abu ajar..(abu dgn student mmg baik,siap bleh melawak2 lagi)..abu dah menabur bakti menjadi lecturer kepada beratus n beribu2 student bakal engineer dan abu sgt gembira jika suma anak muridnya berjaya dgn cemerlang hasil pengajarannya..aku suka pada nombor..kalo bnda berkaitan kira2 mesti aku suka..sbb tu matematik aku dpt A..suma tu aku warisi dr abu yg terer matematik..aku bangga menjadi anak abu..

abu dr dulu mmg mengajar kami sentiasa berjimat..abu tak pnah bg duit bekal p sekolah byk2..masa sek rendah bg 50sen j..time tu 50sen dah ckp byk..dpt la mkn nasi 1 pinggan dgn air segelas..skang kalo takde rm2 mmg tak p sek la budak2 zaman skang..tak ckp..huuhu...kwn2 lain ada yg bwk rm1 n lebih tp aku tak kisah sbb 50sen pon dah ckp utk aku mkn.smpai skang amalan mulia tu menjadi amalan kami suma..abu tak penah ajar kami hidup bermewah2an dgn harta dunia sbb dunia tak bleh bwak ke akhirat pun.itu yg selalu abu pesan..bukan abu tak mampu tapi abu nak ajar hidup bersederhana krn hidup mewah boleh buat manusia alpa dan leka pada kemanisan hidup di dunia tanpa mempraktikkan apa yg sgt diperlukan di akhirat yg mana kehidupannya kekal abadi..kalau kami buang brg kat umah merata2 like pensil,rubber n etc,mesti abu marah sbb abu kata dulu masa abu kecik abu tak berpeluang nak dpt apa yg kami suma dpt skang..kami dah dpt tak jaga elok2 dan buang rata2..antara cerita yg buat aku mengalir air mata bila abu cita pasal objek bernama pencil..skang ni abu mampu nak belikan kami pencil pilot shaker yg berharga around rm6-7 sebatang..dulu masa zaman abu mana ada suma tu..wan mmg jauh skali dpt providekan bnda2 mahal mcm tu..masuk universiti baru abu kenal apa itu pencil shaker..pencil shaker diperlukan utk student engineering mcm abu..sebelumnya abu hanya guna pencil kayu yg sentiasa perlu diasah bila tumpul..kalo dah pendek btoi smpai tak leh nak tulis,wan akan cari buluh panjang n smbungkan di belakang pencil kayu tu..aduh..sedih btoi bila dgr cita abu masa kecik2..wan tak mampu nak beli yg baru sbb kehdpan dulu sgt ssh (ini ikut cerita dr abu) patut la suma anak2 wan dan mak tok berjaya dgn cemerlang dan menjadi insane yg terbilang..sumanya hasil berkat kesabaran wan dan mak tok membesarkan anak2nya..aku mewarisi sikap abu yg ni..menjaga brg seelok2nya..smpai kalo ada org pinjam brg aku hatta pen sebatang pun aku akan tuntut kat dia..bukan sbb aku kedekut tp sbb itu brg aku..aku syg suma brg aku..sbb tu aku mrh kalo sesapa amik brg2 aku tanpa keizinan..nnt depa tak jaga dgn elok mcm mana aku jaga..terima kasih abu..tanpa abu kami semua takkan dpt mengecapi hidup sebegini..

abu mmg sentiasa memberi kata peransang dan semangat kepada kami 7 beradik..dgn berkat doa dan tunjuk ajar abu selama ni kami 7 beradik menjadi insan berjaya..abu juga seorg yg sgt caring kpd anak2nya..since dah besar baru kami realize suma tu..aku sgt berterima kasih kepada abu kerana byk membantu kami dlm segala hal..makan pakai kami suma cukup..takdak apa yg kurang..dgn kasih sayang yg abu curahkan kepada kami insyaAllah,Allah akan membalas semuanya..setiap kali lepas solat,kak lang sentiasa doakan yg terbaik utk abu dan juga ummi..kak lang nak minta maaf atas segala salah silap yg kak lang buat abu marah atau berkecil hati..segala jasa2 abu takkan dpt kak lang balas walaupun hidup seribu tahun..kasih sayang abu tiada tandingannya..terima kasih abu kerana berjaya menjadi insan yg terbaik dan role model utk kami 7 beradik..

doa harian yg sentiasa diulang2 seusainya solat fardhu setiap hari;

“Ya Allah, ya Tuhan kami,ampunilah segala dosa kesalahan kami dan dosa-dosa kesalahan ibu bapa kami, serta kasihanilah ibu bapa kami sebagaimana mereka berdua mengasihani kami semasa kami kecil..berkatilah hidup kedua-duanya dan panjangkanlah umur mereka dan sentiasa limpahkan kasih sayangMu kepada meraka” AMIN..

Thursday, June 11, 2009

alhamdulillah..akhirnya..

alhamdulillah....itu la perkataan yg 1st kuar dr mulut aku tatkala melihat result akhir sem aku ni..dgn result yg aku rasa ckp membanggakan dgn peningkatan yg agak byk dr sem lps,aku sgt bersyukur..segala penat lelah dan perit jerih dgn disulami liku2 kehidupan di kampus shah alam,akhirnya dpt jugak aku menamatkannya..dengan izin ALLAH, berkat doa abummi,kakak,kak ngah,abg,bang cik,bang cu dan harith... akhirnya aku menggenggam kejayaan ini...tak lupa juga kepada teh dan pak teh yg memberi sokongan padu pada lang menumpang kasih di hjg minggu, juga kepada mak tok dan wan yg tak jemu2 mendoakan kejayaan anak cucu selama ini..pada keluarga mak lang sekeluarga..mak lang dan pak lang..raihan walaupun jauh di ireland tp ttp memberi semangat yg jitu pada kezenmu ini..nawal yg byk aku kongsi gosip2 terkini dan hilangkan rasa bosan di kala hjg minggu ajak pg umah teh, nabilah yg dekat jaraknya denganku,selalu jugak berjumpa,kita mkn kat area mais tu..dan kepada suma saudara mara yg tak jemu2 memberi dan membantu kak lang selama tempoh belajar ni..ucapan terima kasih yg teramat sgt pada semua..semoga Allah akan membalas jasa baik kalian..amin..


terima kasih juga buat kawan2 yang sentiasa disisi..saat dikala suka dan duka sepanjang kita bersama tak mungkin aku lupakan..perkenalan kita selama 2 tahun belajar haraplah dipanjangkan sampai bila2..walaupun jauh di mata tp kalian ttp dihati..jasa kalian pada ku tak kan ku lupakan...pada kak ayu terutamanya..tanpa kak ayu,patah jugak semangat nak belajar..syg sgt pada kak ayu..aku agak gembira sbb pointer kak ayu lebih kurang aku..cuma lbh 0.01..sgt suka..belajar same2..nangis same2..shopping same2..mkn same2..gosip same2..berkongsi tilam dan bantal..mmg best la..rasa terisi sgt masa yg ada bila kak ayu disisi..thanks pada semua...


walaupun dah tamat belajar tp bukan bermakna sudah tamat sesi pembelajaran aku di dunia ini..aku akan melangkah ke satu dunia realiti yg penuh dgn cabaran yg terpaksa aku tempuhi..byk lagi yg perlu aku pelajari dr org2 yg berpengalaman..dgn ilmu yg sedikit ini harap dpt aku praktikkan masa bekerja nnti..insyaALLAH..doakan kejayaan aku di masa hadapan..



keputusan kian hampir..mampukah aku???

semalam abu dah msg awal2 kata HEA btau result kuar ptg 11hb jun..aduh...lg tmbh debar aku...exam kali ini mmg sgt aku susah hati berbanding sem2 yg lps..antara sebabnya:
1.aku nak sgt tgk result OB
2.aku tak mau repeat sbb dah last sem..tak mau lg jejak kaki nak ngulang OB tu
3.kalo repeat camna planning bisnes aku tu??tak mau tukar plan
pagi2 lg aku dah buka web uitm tp still tak kuar lg result tu..ummi ada msg smalm kata apa result yg aku dpt sekalipun jgn tak habaq..lang mesti habaq nya..padahal dlm hati ini...takut bangat..Ya ALLAH..permudahkan segala urusanku(tgh type entry ni hati dok berdebar2)..
pastu tghari td kul 2pm abu tepon tanya dah tgk result?aku kata belum..abu kata ptg,aku tak cek la..tggu kul 5pm plak..walaupun tau kul 5pm baru nak cek tp aku lari2 gak dr keja p cek result kot dah kuar..tp still takde apa2 khabar..
then ptg kul 4.30pm ummi lak msg tanya result..aduh..lagi tmbh takut..aku rasa abummi dpt rasa debaran mcm mana aku rasa kot sbb tu abummi asyik tanya ulang2 pasal result tu..aduh..kul 5pm aku buka lg..penuh debaran ni..dup dap dup dap jantung aku..tp kali ini still sama..bila aku buka ja page student portal aku tgk kat bhgn "check examintaion result" takde pon kelip2..so,it means that i cant check the result yet...huhuhu...aku dah tau tak kuar lg tp tgn gatai gak nak klik..pastu kat page tu appear bnda ni..Harap Maaf..Keputusan Peperiksaan bagi pelajar-pelajar UiTM,sedang di proses, sila semak keputusan anda di lain masa ...tggu mlm j la..tak pun esok ja..kan senang..em..apa2 result yg aku dpt ni aku kena redha..aku dah buat yg terbaik..harap semuanya ok seperti yg diharapkan..amin

Tuesday, June 9, 2009

BerDEBAR-DEBAR...

abu kata result final sem kuar 9hb 6..tp td aku check tak kuar lg..aduh..bila nak kuar..11hb ka?seperti yg dikhabarkan dulu??emmm..wait and see apa aku nak dpt sem ni..gawat..gawat...ketaq gak..harap lps suma seperti yg ku harapkan selama ini...

nak buat kerja pun hati tak berapa tenang..dok tingat OB yg ku risaukan..jgn la smpai r......oh nooo..aku tak sanggup menghadapinya..ummi mrh bila aku asyik sebut bnda tu..ummi suh aku doa yg terbaik..

esok tak byk catering..ingat nak ganti posa yg tahun lps nya tinggal..dah nak dkt bulan ramadhan blk ni..kepada sape2 yg belum qadha cpt2 la bertindak..kecuali kakak..dia mmg takde tggl tahun lps so,keep quiet...hihihi


Saturday, June 6, 2009

kawanku kawin lagi...

my bestfriend,qistina

kauthar bersama permaisuri sehari..hihihi (bila turn aku lak ni)

tgk sapa dok sebelah pengantin??amik berkat..hihihi

kwn2 yg hadir..jiha.zati.kauthar.yudd.husna..ann(permaisuri sehari)

saat ketibaan pengantin lelaki..

4hb jun yg lps seorg lagi sahabatku di smkak melangsungkan perkahwinan..aku dr awal dah planning dr awal nak pg sbb ann baik dgnku dr f1..bukan setakat nak p jumpa an ja,aku bleh jumpa kwn2 yg lain..aku amik cuti awal sbb nak p jugak kenduri tu..amik berkat org kawen ni..hihihi..ikut kan planning awal, reunion smkak 6hb 6..tp byk sgt masalah n ramai kwn2 yg tak dpt hadir that time terpaksa la cancel..so,kami buat la reunion kat umah ann...hihii..

aku bertolak dr bertam seawal jam 8.30am..p amik yudd,zati,qistina dan husna..n janji dgn hannan n jiha di maahad..then terus bergerak ke umah kenduri..bagusnya p kenduri kwn2 ni bukan apa,kami yg still bujang ni dpt la jumpa kwn2 lama yg dah terpisah beberapa tahun..salah sorgnya ialah qistina..qistina mmg dah lama aku tak jumpa..1-1 nya bestfriend aku dr dulu..kalo tak dipaksa aritu mmg tak dtg la kot..kira usaha aku nak cr no tel dia berjaya..aku sgt bersyukur..ALLAH dah permudahkan jalan utk aku bertemu dan merapatkan lagi tali silaturrahim di antara kami..alhamdulillah..

ada 1 kisah lawak yg aku tak pnah wat kat mana2 kenduri..iaitu p umah kenduri yg sama buat kalo yg kedua..hiihi..kisahnya bermula begini....

time tu dah kul 2pm,pangantin lelaki baru ja tiba n kedua mempelai agak bz bergambar..aton yg kebtulan nak kena masuk keja blk kul 2pm terpaksa beransur pulang..aku kalo bleh nak btau ann dulu kata kami nak blk dah..at least dia tau kita nak blk..ni terus nak chow camtuh ja..mcm tak sesuai la..then dah suma nak blk,aku follow j la..blk singgah solat di umah mak su qistina..dah sudah suma aku antar husna blk umah..then baru j dia trun keta,ann tepon tanya aku kat mana..dia kata "awat blk awai sgt?tak dan nak sembang n amik gmbr"..dia suh p blk...yudd n zati dah nak blk..sbb nak blk jauh tak leh nak p blk umah ann..aku ok ja nak p blk sbb memandangkan masih awal lg nak p umah mak tok..then tepon la jiha ajak dia..dia dah blk umah tok..last2 skali tepon husna blk la..nasib dia ok ja..hahha..lawak gila..aku patah blk amik husna n p blk umah ann..

malu gak sbb mesti mak dia knal..hhaha..aku ngan una masuk umah dia redah kot hutan skit..punya la tak mau bg mak dia pasan..mcm buat salah ja..hihihi..then jumpa ann dia pon tak bz sgt..p waktu ptg ni dpt la pengantin entertain kwn2 nya..td tghari tgh peak hour so, ann agak bz tak dan nak layan kami..masa yg sama zaidah,syazana,syikin dtg..dpt lg jumpa kwn lama..byk la gosip2 terkini yg aku dpt..hahha..nama pon pompuan..mesti update cita terbaru..mesti la..nnt tertinggal cita..tak best r..kuikui

ptg tu dan la pekena laksa lak..tghari tak leh nak mkn..kenyang mkn nasi minyak..before blk dan la bergambar lagi dgn kwn2 dan juga pengantin..byk la koleksi gmbr aku..penting tau..utk tatapan kwn2 yg tak p knduri ann..aku kalo p mana2 kenduri mesti dah sedia jd cameraman..smpai zati nak suh jd cameraman utk akad nikah kak hana bulan 11 ni..wah..dah siap booking aku..bleh buat bisnes ni..hihihi..

ptg tu before blk umah mak tok, singgah tapau mee rebus abu kat depan taman uda tu...fuhh...mmg sedap tp sedap lg mee zul kat taman cahaya..mmg tak leh lwn..

Wednesday, June 3, 2009

sapa nak jd budak2 blk??angkat tgn..

kanak-kanak...
bila di kenang blk zaman kanak2 mmg indah..tak yah nak renyah2 pikiaq pasai masalah..walaupun ada gak mslh tp buat tak tau ja..yg asyik dlm kepala ialah bermain..bermain..dan bermain..sapa setuju dgn aku??larang la mcm mana pon mmg tak reti nak dok diam..kalo bdk tu diam ada sumthing wrong la dgn bdk tu.

bestkan jd budak..aku kalo diberi peluang nak j patah blk zaman kanak2 dulu..skang dah 23 tahun..aduh..cam tua ja rasa..masa kecik2 aku ni agak aktif orgnya..smpai skang pun aktif tp kena slow la skit..maintain ayu..hahhaa..tak leh la nak mengagaih pokok mcm dulu..zaman kanak2 mmg sinonim dgn bermain..ummi kata aku dr kecik lagi mmg aktif..dlm plane nak p england pon dok tak diam..last2 skali stewardess bg baby cot utk aku..kena seal dlm tu baru diam..punya la gheyau aku dlm plane..mesti abu ummi malu aku buas..hihihi..itu masa baby..

seingat2 aku masa aku kat taman cahaya..kuar main tgh2 hari..tu yg hitam skang..hihihi..abu takdak p kerja aku n ammar la yg akan menyelinap kuar diam2 p nek beskal..abg dgn beskal htm kuningnya la apa lagi..hihihi..kdg2 p kayuh beskal smpai kg belakang tu..apa ntah nama kg tu..dah lupa..kalo nak p kedai kat situ kena naik bukit skit..kononnya time tu nak buat aksi matt hoffman kot..dah naik stgh bukit aku stop beskal then ingat pro la nak bg trun kot blakng..skali terbalik beskal..jatuh la..aduh..sakit bangat kena timpa beskal..berdarah ke tak aku tak ingat..tp kalo ingat mmg lawak r..buasnya aku..

ada skali tu p main kat bendang blakng taman cahaya tu..selipar aku termasuk dlm selut..nak rasa camna selut tu..skali dia telan selipar aku..hampes tul..time aku dok umah pak cik amir sbb abumi p mekah..terpaksa la blk umah kaki ayam time tu..dah la slalu gaduh dgn ukasyah..dia smpai halau aku blk umah...mmg sedih gila time tu..nangis2 cam apa ja..dah la abummi takdak..last2 aku lari blk umah yg hanya beza 2 buah umah..tp nak masuk camna,kunci mana ada..last2 mak cik mimah mai pujuk..ukasyah kena mrh sbb buat mcm tu..tp aku ttp rasa tak best dok situ..smpai skang kalo aku pk abummi takde mmg susah hdp aku..

ada lagi kes nakal yg aku pnah buat..time raya puasa kot..bgn2 pagi tgk ada cicak dlm balang kuih mak tok..pastu mak tok suh bunuh cicak tu..aku tau bunuh cicak tu dpt pahala..aku n kak ngah,(tak ingat nawal n raihan n ammar ada sama ke tak)..tp yg pasti rizal n syidi ada time tu..(time tu kwn lg dgn depa)..kami bwk balang tu p belakang umah mak tok..then bunuh 2,3 ekor..then rizal bg idea.."apa kata kita buh cicak kat umah nyang?"..nyang ni mak tiri mak tok..kami kurang rapat dgn dia..dia slalu mrh kami kalo kami main kat laman umah dia..mana tak marah..men besbol pukul bola kena umah dia...mau tak bergegar 1 umah..takut roboh la tu..hihihi...cicak tu kami letak dkt sinki kat dapur umah dia..aduh jahatnya kami time tu..kami sembunyi belakang pokok asam blkang umah dia..skang pokok tu dah takde..so,skang tak best mcm dulu..kalo blk umah mak tok,tak byk aktiviti yg adik2 dpt buat mcm zaman kami kecik2 dulu..rugi..rugi..kami dok tggu apa reaksi nyang bila tgk cicak tu..pastu tetiba kami dgr bunyi pang..pang..nyang tgh tibai cicak tu kot..kami gelak diam2 ja..hihihi..lawak gila..

skang aku dah tak buat bnda2 mcm tu..kalo pikiaq2 blk nakal jugak aku ni..tp yg cicak tu bukan idea aku..idea syidi n rizal..aku follow j apa depa buat..skang aku dah bertaubat..ala..nama pon budak2..mesti la org tak mrh sbb kami tak dpt fikir dgn waras lg..tu yg best jd budak2 berbanding jd org besar ni..serba serbi kena buat sendiri..tak leh nak mengada2 mcm zaman kanak2 dulu..hiiiii....

itu baru skit kisah hidup kanak2ku..kalo nak cita suma peristiwa mau berjela2 page ni..tp apa2 aku ttp akui zaman kanak2 mmg best..

masa utk msk..

hari ini takde tempahan catering so, dpt la rehat lbh skit..tak de la nak kna bgn 4.30am..aku bgn lps subuh..dah siap mandi bru trun bwh..keja takde la mula awal2 pagi kalo take catering..dok relax bc paper..tggu big boss trun bg kerja..tp still takde kerja pagi2 ni..smbg lg bc paper..then gerak ke dapur nak buat breakfast..memandangkan nasi smlm byk lebih so menu nya,nasi grg kampung...aku dah siapkan suma brg2 nak msk then kak ti(bibik yg keja kat sini) btau nasi dah basi..adoyaii...basi la plak..nsb dia tgk..kalo tak mkn ns grg basi la nnt..rosak sumanya..hihihi..aku letak nasi lain...tggu nasi msk kak ti kata kita msk lauk tghari j la..nnt buat ns grg takde sapa nak mkn..mak cik fuziah nak kuar pg bank..setelkan apa yg bleh buat selagi ada masa free..nnt mesti dia breakfast kat luar..emmm...btul jugak..sooo
menu makan tghari..taugeh msk cili padi..ni mmg fevret kak ti..sedap gak dia buat..resepi dr indon..tp aku tak mkn pedas, mkn skit j la..ikan kembong grg..sotong celup tepung..yg ni paling special..aku yg semangat nak msk..ada sotong lebih catering smlm dpt la mkn sedap..mmg sedap la tmbh plak dgr crunchy krupp..krupp n aku letak skit serbuk kari..mkn panas2 mmg lagi masyuk..nak buat batter bg crunchy guna tepung beras + telur + kapur + garam skit..kapur msk tau bukan kapur kasut..hihih..combination yg baik..try la nnt..konfirm mkn nak lgi..
dah siap msk takde buat apa2 pon..tu yg buka tenet..mula nya nk buat apple pie tp dah boss p bank, tak leh nak buat la..hihihi.hati dah ada kat bertam skang ni..smlm sblm tdoq dah siap dah beg nak blk arini..semoga aku selamat smpai kat bertam mlm ni..tak sabarnya..

Tuesday, June 2, 2009

hidupku tak sunyi lagi..

aku gumbira smlm..bila tgk idan(anak mak cik fuziah yg bernama redzuan) ngadap komputer,aku bertanya..

aku:idan,tenet tak ok lg k?
idan:tak ok lagi la kak lang..
aku:dlm hati (emm..bila la nak ok tenet ni?aku agak bosan.sunyi hdp takde tenet)

pastu tgk idan sengih2..aku tgk la kat skrin..pehal budak ni gelak sorg2..rupanya dia tgk ym ngan mmber dia..ces...tipah tertipu..aku punya la gumbira..lps ni bleh la buka selalu..pas blk dr penang ni aku nak bw bersama laptop ksygnku..nak tggl kat umah asek tingat kat dia j bila kat cni..dah 2 tahun bersama mesti la asek rindu j..nak rindu kat kekasih hati,still single lagi..kuikui..ayat tak tahan..
lps ni bleh la aku update blog selalu..kalo tak bz n tak letih..kdg2 kalo letih mls nak buat apa2..disbbkan kdg2 ada masa free yg aku tak tau nak buat ape,aku bc novel j la..aritu aku angkut novel dr umah teh..pinjam sat noo..pasni nak blk penang aku nak angkut byk2..kalo mls nak bc novel aku bertenet lak..hihihi..apa j bleh buat..nak tgk tv jd mls skang..layan aqso madina j ptg2..mlm tgk brita sat nak kena tau update semasa..kdg2 mls aku berkurung j dlm blk smpi tertido..itu la life aku..