Tuesday, June 23, 2009

ragam si kecil

cute little zaffran

video

anak2 zaman skang..suma terer IT..

HAPPY ABU'S DAY...

abu yang menjadi pembimbing utk kejayaan kak lang

kami sayang abu

First and foremost im wishing ‘happy ABU’s day’ to my beloved father that we call him ABU..panggilan abu mmg jarang digunakan oleh org lain..selalu panggil ayah,abah,papa,abi,walid,daddy n etc tp utk ayahku,mmg special skit..mana ada org lain panggil ayah diorg dgn panggilan 'abu'..walaupun salah dlm ejaan bahasa arab n cara sebutan sebenarnya adalah abi..tak kisah la salah ka apa ka tp bg kami 7 beradik, abu tetap ayah kami yg tercinta..

abu adalah insan yg paling aku respect dlm hidup (termasuk ummi)..sbb abu insan yg byk mengajar aku erti kehidupan yang sebenar..abu seorg yg tegas dan agak garang orgnya..tingat masa kecik2 dl,disebabkan perangaiku dan kakak dan adikku yg lain agak lasak,selalu la kena pukul..tp pukul bukan sbb benci tp pukul kasih sayang..kalo dibiarkan bertambah melampau anak kecil itu..ada kisah yg aku still ingat smpai skang.abu mmg tegas dgn pendiriannya.kami akan dibenarkan bermain jam 5 atau 6pm..tak bleh awal dr itu..tp mesti pulang ke rumah 6.45pm atau 7pm..kalo lmbt j dr masa itu,jawabnya kena kunci pintu tdo kat luar la mlm itu..sbb itu dr kecik abu dah beli jam kat kami sorg satu to make sure that we're back before that time..tp yg akan menyelamatkan kami ialah ummiku sayang..antara sbb kenapa abu marah blk lewat ialah kul 7pm tu dah hampir dgn waktu maghrib..pertama,masa maghrib mmg tak sesuai kanak2 bermain diluar.kedua,kalo blk lewat nnt semua berebut nak masuk bilik air dan of course la solat maghribnya lewat..abu dr kami kecil2 lg mmg sgt tegas dlm bab2 semayang especiallynya..sbb tu smpai skang kalo masuk j waktu terus nak semayang..bukan sbb paksaan tp sbb dah jadi kebiasaan dr kecil diajar solat itu wajib.amalan solat itu la yg akan dibawa bekal ke akhirat sana.aku tak dpt bygkan kalo abu dan ummi tak ajar kami dr kecil,mesti baloq liat suma..patut la pepatah melayu selalu ada mengatakan "melentur buluh biarlah dr rebungnya"..kami(anak kecil) ini ibarat rebung yg lembut senang dilentur..kalo skang dah capai umur dewasa nak lentur mmg liat la..terima kasih abu kerana sentiasa bersabar dgn kerenah kami 7 org..

kami juga dr kecil mmg dah disuruh selalu ke masjid..yg lelaki terutamanya setiap waktu wajib ke surau atau masjid utk solat berjemaah..yg pompuan takpe semayang kat umah tp setiap ari sabtu(time ni kat taman uda),mesti diajak ke masjid dgr ceramah..kadang2 malas dan adakalanya protes gak sbb aku yg masih kecil tak tau apa ertinya ceramah tu..ustaz tu cita bab org besar bukan nak phm pon..kdg2 dok berceramah,dia buat lawak,org lain gelak..aku gak yg tak gelak sbb tak phm pon lawak dia tu..hahha..skang baru aku realize kenapa abu terapkan kami dgn amalan itu sbb byk faedahnya..alhamdulillah skang kami menetap di kawasan penempatan yg mempunyai masjid yg byk aktivitinya,so kalau ada peluang aku akan ikut ummi pg ke masjid dgr kuliah maghrib dan ceramah di sana..byk ilmu dan pengajaran yg aku dpt dgn mendekat diri dgn majlis ilmu ini..jiwa pon semakin tenang dan hati akan sentiasa berlandaskan dgn hukum syarak yg ditetapkan Islam..terima kasih abu untuk segala pengorbanan abu utk kami semua..

kami 7 beradik dr kecil mmg takut dgn abu..garang tp baik hati..aku ingat lg aku selaku belajar add math n fizik dgn abu..tiap kali belajar msti aku akan nangis..aku kan lmbt phm skit..tak phm mula la abu tinggi suara n aku yg dah sedia jd "ratu air mata" akan nangis sebak depan abu..aduh..malu seh..tp abu mmg cekap abis bab2 matematik n fizik ni..mmg salute tabik spring suma..power...belajar ngan abu mmg paham sbb abu bg contoh yg sng nak gmbrkan benda tu..pnah aku suggest ira(kwn di uitm dia amik course electrical engineering) belajar ngan abu subjek apa ntah..thermo ke apa ntah yg aku tau mcm fizik2 jugak la..lps abu ajar ira,ira kata kat aku.."kauthar,kalo aku tau sng mcm ni dr dulu aku minat sbjek ni.best la belajar ngan ayah ko"..wah..tak ke bangga aku ada org puji ayah aku mcm tu..smpai skang kalo jumpa ira dia mesti sebut pasai belajar ngan abu..bertuah aku jd anak abu..pnah gak aku suggest izzati(adik angkat aku) utk belajar fizik dgn abu..dia pun suka abu ajar walaupun pnah belajar skali ja..siap kata abu ni lawak orgnya dan dia sgt paham apa yg abu ajar..(abu dgn student mmg baik,siap bleh melawak2 lagi)..abu dah menabur bakti menjadi lecturer kepada beratus n beribu2 student bakal engineer dan abu sgt gembira jika suma anak muridnya berjaya dgn cemerlang hasil pengajarannya..aku suka pada nombor..kalo bnda berkaitan kira2 mesti aku suka..sbb tu matematik aku dpt A..suma tu aku warisi dr abu yg terer matematik..aku bangga menjadi anak abu..

abu dr dulu mmg mengajar kami sentiasa berjimat..abu tak pnah bg duit bekal p sekolah byk2..masa sek rendah bg 50sen j..time tu 50sen dah ckp byk..dpt la mkn nasi 1 pinggan dgn air segelas..skang kalo takde rm2 mmg tak p sek la budak2 zaman skang..tak ckp..huuhu...kwn2 lain ada yg bwk rm1 n lebih tp aku tak kisah sbb 50sen pon dah ckp utk aku mkn.smpai skang amalan mulia tu menjadi amalan kami suma..abu tak penah ajar kami hidup bermewah2an dgn harta dunia sbb dunia tak bleh bwak ke akhirat pun.itu yg selalu abu pesan..bukan abu tak mampu tapi abu nak ajar hidup bersederhana krn hidup mewah boleh buat manusia alpa dan leka pada kemanisan hidup di dunia tanpa mempraktikkan apa yg sgt diperlukan di akhirat yg mana kehidupannya kekal abadi..kalau kami buang brg kat umah merata2 like pensil,rubber n etc,mesti abu marah sbb abu kata dulu masa abu kecik abu tak berpeluang nak dpt apa yg kami suma dpt skang..kami dah dpt tak jaga elok2 dan buang rata2..antara cerita yg buat aku mengalir air mata bila abu cita pasal objek bernama pencil..skang ni abu mampu nak belikan kami pencil pilot shaker yg berharga around rm6-7 sebatang..dulu masa zaman abu mana ada suma tu..wan mmg jauh skali dpt providekan bnda2 mahal mcm tu..masuk universiti baru abu kenal apa itu pencil shaker..pencil shaker diperlukan utk student engineering mcm abu..sebelumnya abu hanya guna pencil kayu yg sentiasa perlu diasah bila tumpul..kalo dah pendek btoi smpai tak leh nak tulis,wan akan cari buluh panjang n smbungkan di belakang pencil kayu tu..aduh..sedih btoi bila dgr cita abu masa kecik2..wan tak mampu nak beli yg baru sbb kehdpan dulu sgt ssh (ini ikut cerita dr abu) patut la suma anak2 wan dan mak tok berjaya dgn cemerlang dan menjadi insane yg terbilang..sumanya hasil berkat kesabaran wan dan mak tok membesarkan anak2nya..aku mewarisi sikap abu yg ni..menjaga brg seelok2nya..smpai kalo ada org pinjam brg aku hatta pen sebatang pun aku akan tuntut kat dia..bukan sbb aku kedekut tp sbb itu brg aku..aku syg suma brg aku..sbb tu aku mrh kalo sesapa amik brg2 aku tanpa keizinan..nnt depa tak jaga dgn elok mcm mana aku jaga..terima kasih abu..tanpa abu kami semua takkan dpt mengecapi hidup sebegini..

abu mmg sentiasa memberi kata peransang dan semangat kepada kami 7 beradik..dgn berkat doa dan tunjuk ajar abu selama ni kami 7 beradik menjadi insan berjaya..abu juga seorg yg sgt caring kpd anak2nya..since dah besar baru kami realize suma tu..aku sgt berterima kasih kepada abu kerana byk membantu kami dlm segala hal..makan pakai kami suma cukup..takdak apa yg kurang..dgn kasih sayang yg abu curahkan kepada kami insyaAllah,Allah akan membalas semuanya..setiap kali lepas solat,kak lang sentiasa doakan yg terbaik utk abu dan juga ummi..kak lang nak minta maaf atas segala salah silap yg kak lang buat abu marah atau berkecil hati..segala jasa2 abu takkan dpt kak lang balas walaupun hidup seribu tahun..kasih sayang abu tiada tandingannya..terima kasih abu kerana berjaya menjadi insan yg terbaik dan role model utk kami 7 beradik..

doa harian yg sentiasa diulang2 seusainya solat fardhu setiap hari;

“Ya Allah, ya Tuhan kami,ampunilah segala dosa kesalahan kami dan dosa-dosa kesalahan ibu bapa kami, serta kasihanilah ibu bapa kami sebagaimana mereka berdua mengasihani kami semasa kami kecil..berkatilah hidup kedua-duanya dan panjangkanlah umur mereka dan sentiasa limpahkan kasih sayangMu kepada meraka” AMIN..