Wednesday, November 24, 2010

kisah hari ini

dah lama betul tidak meluangkan masa di ruangan ini..lebih suka membaca blog org lain dr menulis blog sendiri..bukan apa ada je idea nak menulis tp masa pulak takde..

awal bulan ni sibuk dgn banjir di rumah maktok, umah taman rakyat..dah abis kisah banjir, sesi untuk mencuci dan mengemas rumah kembali..kalo sebut banjir mmg sgt memenatkan..seorg kawan sy di taman uda tersangat inginkan banjir..manakan tidak, kawasan lain di kedah byk kena banjir, kawasan dia tak kena..sekali esoknya kawasan rumahnya dinaiki air..nak sgt rasa banjir, Allah dah makbulkan doa dia..Hari raya korban yang lepas, dia msg pada sy yang air dlm longkang dah penuh disebabkan hujan sepanjang hari tanpa henti..sy bls msg dia,"raya dalam banjir la nnt"..terus dia balas,"raya tu takpa, tp jangan banjir dah..letih.."..yaaa..bila dtgnya banjiir sgt meletihkan..semua tenaga perlu dikerah untuk mengangkat semua brg ka tempat yang selamat..siapa yang belum pernah rasa mmg tak tahu..bg ku yang setakat ni dah mengharunginya sendiri selama beberapa kali mmg kalau boleh tak mau banjir ni..tp banjir ini ada hikmahnya..Allah nak uji keimanan kita..bila Allah nak bg rezeki, kita kurang bersyukur dan kurang menghargai nikmat itu, tp bila Allah dah tarik balik, baru terasa apa yang diusahakan selama ni hancur begitu sahaja..jangan lupa itu semua nikmat kurniaan dariNya..kita baru hilang harta benda, bukan lg hilang nyawa..

ini di taman uda..dr pandangan sawah belakang rumah pakcik..terukkann..dah mcm lautan..

ini dalam rumah maktok..malam sebelum air naik..paling teruk..kali ini sampai ke dagu

minggu ni kami (keluarga di sebelah mertua) sentiasa menantikan kelahiran anak sedara sulung dr pasangan Zariffi dan Fahimah..due datenya 23hb Nov 2010..arini dah 24hb tp still takde berita..kelmarin fahimah pergi ke hospital check up tgk apa doc nak kata..nak suh induce atau biar bersalin normal..bg fahimah baik bersalin normal..tp disebabkan baby nya skang dah 3.8kg..agak besarkann??doc nasihatkan supaya di induce kan arini supaya boleh bersalin normal..kalo nak tunggu sakit sendiri takut anak semakin besar dan tak boleh nak bersalin normal..semalam Fahimah dah ke hospital utk masuk wad tp disebabkan wad penuh, terpaksa lah balik bermalam di rumah..pg ni baru pg pulak..aku dok tunggu ja..apa cerita dia di sana..sms sudah dihntar tp masih tidak menerima jawapan..harap2 fahimah selamat bersalin..tgk dia sgt cool...skang ni kalo balik rumah mesti berkisah bab bersalin..aku pun naik gerun..bukan apa..ada yang kata sakit, ada yang kata biasa..aduh..harap2 aku nnt senang nak bersalin supaya takde rasa trauma nak bersalin for next baby..(waahhh...dah planning for next)..hahaa..kalo ada rezeki kan..

comelkan baby ini..tak sabar nak tunggu lagi 4 bulan...

anak penyejuk mata...

"saya sentiasa doakan supaya anak saya sentiasa sihat..diberi akal yang sempurna..iman yang sempurna, akhlak yang sempurna..tubuh badan yang cergas"


1 comment:

  1. trauma itu bgus..sb ia menjarakkan kelahiran..hahahhaa

    ReplyDelete